Benjamin Feliksdal, auteur

<la Baydere> <Nacht Eiland> <Zwanenmeer>


Benjamin Feliksdal werd als danser opgeleid bij Florrie Rodrigo in Amsterdam, Pieter van der Sloot in Rome en The Rambert School of Ballet in Londen. Zijn leraren waren o.a. Paerl Lang, Lucas Hoving (moderne dans), Karel Shook,  Luigi en Nathalia Orlowskaja.

Tijdens zijn danscarrière was hij danser en solist bij Het Nederlandse Ballet, Het Nationale Ballet en het Koninklijk Ballet van Vlaanderen (1959-1974). De stichting van Het Nationale Ballet in 1961 was een mijlpaal voor de dansontwikkeling in Nederland en de danscarrière van Benjamin Feliksdal. Sonia Gaskell, de stichter en artistiek leider van het gezelschap, nodigde een groot aantal internationale danskunstenaars en docenten uit. Tot de choreografen van het brede repertoire waarin Benjamin Feliksdal danste behoren George Balanchine, Leonid Massine, Maurice Béjart, Pearl Lang, Kurt Jooss, John Taras, George Skibine, Henry Tomaszevksi en Rudi van Dantzig.

Het hoogtepunt van zijn carrière bij Het Nationale Ballet was de partnerrol met Nurejev in “Monument voor een gestorven jongen” van Rudi van Dantzig dat in heel Europa werd uitgevoerd.

Na zijn danscarrière specialiseerde hij zich als moderne jazzdans en tapdans leraar. Met beurzen van het Ministerie van Cultuur volgde hij een intensieve training in New York.

Zijn docenten in de VS waren o.a. Luigi, Gus Giordano en tapdans bijCharles Loëwe, Michael Dominico, Phil Black, Henry Letang, JerryAmes,BobAudy, Jack Stanley,Mary Jane Brown, Kathy Burke en Carol Hess.
Daarna washijwerkzaam als docent ballet en jazzdans aan de dansacademies in Rotterdam, Arnhemen Antwerpen.

De moderne jazzdans techniek die hij ontwikkelde is een integratievanelementen uit de jazzdans, het ballet, de etnische dans, de tapdans en de moderne dans. Vanaf 1975 was hij initiatiefnemer en artistiek leider van  Benjamin’s Modern Jazzdance Center in Amsterdam.
De professionele dagopleiding van de school en de daaraan verbonden dansgroep kregen later vorm in de European School of Jazzdance, de Theater Dance Company en de Stichting Musical 1986 te Amsterdam (1975-1987).

 

Zowel de school als de company hebben aangetoond dat de moderne jazzdans een uitdagende nieuwe ontwikkeling vormt in de professionele theaterdans in Nederland. Door het gebrek aan fondsen moest de school in 1987 haar deuren sluiten.

      

       

Benjamin Feliksdal is als gastdocent uitgenodigd door o.m. Alvin Ailey’s American Dance Center, The Dance Theatre of Harlem, The London School of Contemporary Dance, Gitis Moscow, de Vaganova Choreographic School in St. Peterburg, Le Ballet Jazz de Montreal, de Palucca Schule in Dresden, de Staatliche Balletschule in Berlijn en de International Ballet Competition in Varna. Als choreograaf werkte hij in Nederland (Theater Dance Company, Amsterdam), Duitsland (Friedrichstadt Palast, Berlijn), Bulgarije (Ballet Arabesque, Sofia) en Israël (Bat Dor Dance Company and School, Tel Aviv). Tijdens Glasgow European Cultural Capital 1990 was hij artistiek leider van het dansproject “Young Europeans Dance in Glasgow”waaraan werd deelgenomen door jonge dansers en choreografen uit 12 europese landen.

Als jurylid werd hij uitgenodigd door verschillende internationale dansconcoursen w.o. Concours International de Danse de Paris (Frankrijk), International Ballet Competition Varna (Bulgarije) en de Modern Dance Competition in Vitebsk (Wit Rusland).
 Zijn methode en techniek stond centraal in zijn boek  “Modern Jazzballet” dat in 1984 werd gepubliceerd. “Dancercise” volgde in 1985; in dit boek presenteerde hij een conditie- en fitnessprogramma  gebaseerd op dans en oefeningen uit zijn techniek. In 1994 ontwikkelde hij een ondersteunend fitness- en krachttrainingsprogramma in relatie tot de bewegingseisen  van professionele dansers. Naar zijn overtuiging dient de professionele training van dansers een toonbeeld te zijn van de dynamiek van technische en artistieke kwaliteiten. Feliksdal blijft het experiment met allerlei dansvormen en technieken nastreven om stijlen en vormen te ontwikkelen die passen bij deze tijd.

  

  
Knop Boek Auteur Bestel Links